vr 29-07-2022
stage 2

Jaouad Ait Taleb Nasser, beter bekend als Jayh Jawson, heeft een Antilliaanse moeder en een Marokkaanse vader. Op jonge leeftijd gaan zijn ouders uit elkaar, waarna Jayh met zijn moeder emigreren naar Curaçao. Op zevenjarige leeftijd keren Jayh en zijn moeder terug naar Nederland en groeit hij in Amsterdam-Noord op. Zijn vader leert hij pas kennen als hij negentien jaar oud is. Op dat moment is hij al volop met muziek bezig. In de kerk waar hij met zijn moeder heen gaat leert hij piano, keyboard en basgitaar spelen. Met zingen begint hij in 2002, wanneer THC-rapper en buurtvriend Rocks hem vraagt om een refrein te bedenken voor een nieuw THC-nummer. Hij zingt zijn tekst in met het idee dat een echte zanger het straks over gaat doen, maar Rocks is dik tevreden met de demoversie. Hij houdt het nummer zoals het is. Vanaf dat moment begint Jayh wat serieuzer na te denken over een carrière in de muziek. Niet alleen als zanger, maar ook als producer timmert hij hard aan de weg. Zijn eerste grote succes behaalt hij in 2005 met de hit “Wat Wil Je Doen”, die hij samen met Reverse produceert en gedeeltelijk inzingt voor The Partysquad.

Vervolgens blijft het lang stil. Pas in 2008 laat Jayh weer van zich horen. Hij levert een bijdrage aan drie nummers op het album “Verder” van Lange Frans & Baas B en zingt het refrein van “Cool” op Dio’s album “Rock & Roll”. Het belangrijkste wapenfeit is de release van zijn eigen mixtape Jayh.nl, die hij samen met DJ MBA in elkaar zet. Op de gratis ter download aangeboden tape staan tien tracks, samen goed voor een dik half uur professioneel geproduceerde, knap uitgevoerde Nederlandse R&B. De nummers “Mijn Baby” en “Delilah” (met Willie Wartaal, allebei afkomstig van de mixtape, groeien uit tot hits op verschillende urban radiostations. Het succes van Jayh en de kwaliteit van zijn muziek blijven niet lang onopgemerkt: in januari 2009 tekent hij een platencontract bij het label Top-Notch. Naast een platencontract krijgt Jayh samen met Darryl een eigen radio-show bij Wild-FM.

De videoclip die vervolgens bij “Mijn Baby” wordt geschoten, wordt in drie maanden tijd meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube. Ook de tweede videoclip, een samenwerking met Hef, Adonis en Kempi op de remix van “Mijn Hossel”, wordt duizelingwekkend vaak aangeklikt op YouTube. Ondertussen zegt Jayh zijn baan op en zet hij de puntjes op de i van de Jayh.nl Extended EP met een verbeterde en uitgebreidere versie van zijn succesvolle mixtape. De EP, met remixes, extra gastcoupletten en vier gloednieuwe tracks wordt in mei 2009 uitgebracht. Jayh kan zich vanaf dat moment volledig storten op zijn officiële debuutalbum. Naast zijn eigen album werkt Jayh veel mee. aan producties van collega’s. Zo levert Jayh samen met Reverse de Top-40 hits “Ik Ga Hard” en (de titelsong van de Nederlandse speelfilm Bodylanguage) “Ride” aan The Partysquad.

In de zomer van 2011 kwam Jayh’s lang verwachte debuutalbum “Jayh Jawson” uit, waar zowel prachtige ballades als uptempo dance tracks op staan. Met als eerste release de single “Gek” (tevens titelsong voor de Nederlandse speelfilm “De president”). Enige tijd na de release van zijn album worden de fans en muziekindustrie geschokt met een gerucht dat Jayh zal stoppen met muziek maken. Echter heeft iedereen hem verkeerd begrepen legt hij uit in een tal interviews. Jayh gaf aan dat hij even tijd nodig had om na te denken over zijn carrière. Daarbij viel de keuze om zijn contract, in goed overleg, bij Top-Notch te ontbinden Vanaf dat moment zal Jayh zelf verder werken aan zijn carrière. Momenteel werkt Jayh hard aan zijn vervolg album.

Social van MC Jayh Jawson