za 30-07-2022
21:40 - 22:25
Stage 1

Mr Vegas is een van de meest succesvolle en onderscheidende artiesten van Jamaicaanse dancehall, de direct herkenbare stem achter zoveel van de definitieve anthems van het genre. Van zijn doorbraakhits 'Heads High' en 'Nike Air' tot moderne klassiekers als 'Tek Weh Yuh Self' en 'Bruk It Down', hij is een eenmansjukebox die zowel bekend staat om zijn dynamische persoonlijkheid als om zijn elektrische liveshows.

Achter elke grote artiest zit een dynamisch oorsprongsverhaal, en Mr. Vegas is daarop geen uitzondering. Geboren als Clifford Smith in Kingston, verdiende hij wat later zijn artiestennaam zou worden op het voetbalveld, waar hij bekend stond om de bal te trappen met een stijl die zo flitsend was dat het teamgenoten deed denken aan een showgirl in Las Vegas. Geïnspireerd om muziek op te nemen van iconische Jamaicaanse zangers als Alton Ellis en Dennis Brown, ontwikkelde hij zich aanvankelijk als een crooner in de trant van Sanchez en andere populaire Jamaicaanse vocalisten uit de jaren 90. Een gebroken kaakbeen leed echter nadat hij met een koevoet werd geraakt, veranderde zijn baan, waardoor hij de kenmerkende vocale stijl ontwikkelde die hij tot op de dag van vandaag heeft behouden.

Zoals de legende gaat, was Vegas zo geïnspireerd door het horen van Jeremy Harding's baanbrekende Playground-riddim dat hij zijn arts verzocht zijn kaakbedrading te verwijderen, zodat hij de studio kon bezoeken om diezelfde avond zijn zang aan het nummer toe te voegen. Omdat hij zijn mond niet volledig kon openen, bracht hij zijn lijnen in een geknipte stijl die dichter bij die van een deejay lag, en voegde scat-vocalisaties toe zoals "Di Doooo!". "Nike Air" was een hit en Vegas had een winnende formule gevonden die hem onderscheidde van de soundalike zangers die toen het dancehall-landschap bevolken.

1998 zou het doorbraakjaar van Mr. Vegas blijken te zijn. 'Heads High', een jaar eerder opgenomen met muzikant en producer Danny Browne, werd een enorme internationale hit, wat leidde tot zijn eerste buitenlandse tours. In datzelfde jaar nam hij ook een reeks samenwerkingen op met een jonge Sean Paul, waarmee hij de laatste naar het sterrendom hielp. Verschillende van deze werden geselecteerd om te verschijnen in de iconische Hype Williams-film Belly, waarbij het duo samen optrad om "Top Shotta" uit te voeren in de gedenkwaardige Jamaicaanse streetdance-scene van de film. Vegas zou in 1998 ook zijn debuutalbum Heads High uitbrengen via Greensleeves Records.

Toen dancehall begin jaren 2000 nieuwe hoogten van commerciële populariteit bereikte, was Mr. Vegas erbij en hielp hij het genre vooruit met hits als "Hot Gal Today" (ook met Sean Paul) en "Girl's Time", die op zijn album uit 2001 stonden. , Zeker weten. In 2004 trad hij toe tot de groep bij het iconische indielabel Delicious Vinyl in Los Angeles. Het stempel achter hiphopklassiekers zoals "Wild Thing" van Tone Loc en "Passin' Me By" van The Pharcyde bracht respectievelijk de albums Pull Up en Hot It Up van Vegas uit 2004 en 2007 uit, waarmee hij zijn aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse markt versterkte.

Vegas was altijd iemand die met zijn tijd meeging en vervolgens richtte hij zijn aandacht op de innovatieve choreografie die voortkwam uit Jamaica's streetdances, waarbij bewegingen als "Hot Wuk" en "Tek Weh Yuh Self" werden omgezet in gecertificeerde bashment-feestsmashes. Hij ontdekte ook dat hij traditionele reggae en old-school dancehall-geluiden verkende op nummers als "You're Gonna Need Me", een duet met Jovi Rockwell, en het door Barrington Levy geïnspireerde "Mus Come A Road". Hij zou ook een opmerkelijke bijdrage leveren aan de geboorte van Major Lazer, die zijn Jovi Rockwell-duet "Can't Stop Now" coöpteerde voor zijn eigen debuut uit 2009, Guns Don't Kill People, Lazers Do.

In 2012 dook Vegas dieper in vintage sounds met Sweet Jamaica, met klassieke reggae, ska en rocksteady uit het Jamaicaanse songbook ter gelegenheid van Jamaica's 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid. Terwijl hij aan het album werkte - Vegas' eerste voor zijn eigen label MV Music - werden zijn dancehall-singles "Bruk It Down" en "Party Tun Up" enorme hits, waardoor hij het project uitbracht met een tweede begeleidende cd met deze en andere hedendaagse nummers. In 2014 ontving hij misschien wel een van zijn grootste steunbetuigingen toen Beyonce hem tikte om op een officiële remix van haar single "Standing on the Sun" te verschijnen.

Met de opkomst van sociale media heeft de carrière van Vegas opnieuw een opmerkelijke wending genomen. Hij schuwde het nooit om zijn mening te geven over de muziekindustrie, politiek en relaties. Hij begon YouTube en later Facebook en Instagram Live te gebruiken om zijn mening te delen. Hoewel zijn eerlijkheid en openheid hem tot een doelwit van kritiek maken, heeft zijn bereidheid om risico's te nemen hem al meer dan twee decennia relevant gehouden in de door jongeren gedreven dancehall-markt. Hetzelfde kan gezegd worden van zijn vooruitziende blik op samenwerking met andere artiesten in onbewezen stadia van hun carrière, van zijn vroege samenwerking met Sean Paul tot zijn meer recente werk samen met Latinx-sterren Amara La Negra (Dominicaanse Republiek), Los Rakas (Panama) en MC Fiote (Brazilië), met wie hij zojuist de single "Estoy Aqui" heeft opgenomen.

Onlangs heeft Vegas zijn aandacht gericht op de Latijnse markt, waar hij succes had met zijn meest recente hit 'So High', die bijna 20 miljoen views op YouTube heeft en meer dan 5 miljoen plays op Spotify.

Social van Mr. Vegas